Tekenbeet
Tekenbeet herkennen
Een teek is moeilijk te herkennen op je huid. Het ziet eruit als een zwartbruin,
klein puntje met pootjes maar het zal snel groter worden als je het niet verwijdert.
- Wat is een teek?
Teken zijn bruinzwarte bloedzuigende parasieten die behoren tot de spinachtigen. Voor de ontwikkeling van een teek is er steeds een bloedmaltijd nodig. Daarom bijt een teek zoogdieren (waarbij ook de mens), vogels en soms ook reptielen en amfibieën.
Het lichaam van een teek is rond tot ovaal en plat. Een volgezogen teek is bijna bolvormig. Het ontwikkelingsstadium en de soort bepalen de grootte van een teek. Larven (eerste levensfase v.e. teek) zijn 0,5 tot 1 millimeter groot en hebben zes poten. Nimfen en adulten zijn respectievelijk 2 tot 3,5 millimeter en 7 tot 15 millimeter groot en hebben acht poten.
Vaak voelt men de teek niet kruipen op de huid. Een teek springt niet, en laat zich ook niet uit een boom vallen.
- Waar komen teken voor?
Teken komen voornamelijk voor in bossen, heides, weilanden, parken, tuinen en zelfs duinen. Ze bevinden zich voornamelijk op de bodem of in de onderste lagen van de vegetatie. Als ze een nieuwe gastheer zoeken, klimmen of kruipen ze op hoog gras, varens en lage struiken van 20 tot 70 centimeter hoog. Eenmaal op het lichaam kruipt een teek verder op zoek naar een geschikte plaats om zich vast te hechten. Een teek springt niet, en laat zich ook niet uit een boom vallen.
- Wanneer komen teken voor?
Teken komen het hele jaar door voor, maar ze zijn voornamelijk actief tussen maart en oktober, als de buitentemperatuur meer dan 7-10°C bedraagt. De meeste tekenbeten worden in mei, juni en juli opgetekend, omdat het weer dan warmer is en er meer mensen de natuur in trekken.
- Een tekenbeet?
Een tekenbeet is pijnloos, omdat een teek samen met haar speeksel ook verdovings- en antistollingsstoffen uitscheidt. Je voelt een teek dus niet bijten. Bovendien houdt een teek van warme (en dus niet goed zichtbare) plekjes, zoals knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel en oksels.
Je herkent een tekenbeet vooral door de aanwezigheid van de vastgehechte teek in de huid. Wanneer de teek nog niet volgezogen is, lijkt het vooral dat er een donker puntje vasthangt aan de huid. Het lijkt soms ook op een sproetje of moedervlekje. De teek geeft echter een beetje mee en lijkt soms (voorzichtig!) te kantelen.
Een volgezogen teek is groter en bolvorming en ook duidelijker te herkennen.
Wanneer de teek niet meer in de huid vastzit, is een tekenbeet niet meer te onderscheiden van bijvoorbeeld een muggenbeet.
- Controleren?
Het is belangrijk om steeds te controleren op een tekenbeet.
- Correct verwijderen!
Indien je een teek opmerkt dit vastgehecht zit in de huid, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen.
- Opvolgen!
Na het verwijderen van de teek is het belangrijk om gedurende 1 maand de plaats van de tekenbeet in het oog te houden.
Meer info vind je op ziek door een tekenbeet?
- Wanneer ga je best naar de huisarts?
Wanneer je gebeten bent geweest door een teek moet je niet direct naar de huisarts. Niet alle teken zijn besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi,die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.
In een studie op 1515 teken, die in 2017 verzameld werden na een beet op een mens, verspreid over heel België, werd de besmettingsgraad geschat op 14%, zowel in Vlaanderen als in Wallonië.
Een preventieve behandeling met antibiotica naar aanleiding van een tekenbeet is niet nodig.
Merk je symptomen (rode vlek of griepachtige symptomen) binnen de maand na een tekenbeet op, raadpleeg dan zeker je huisarts.
bron: www.tekenbeten.be