Wat doe je bij een nucleair ongeval? – Apotheek Charlotte Sulmon

Wat doe je bij een nucleair ongeval?

Wat moet je zeker weten?

Hoe werken ze?

Bij een nucleair ongeval kan er radioactief jodium vrijkomen. Via de luchtwegen of voedsel kan dit in het lichaam terechtkomen. De schildklier neemt dit jodium op. De kans op kanker of andere aandoeningen neemt dan toe. 

Door op het juiste moment jodiumtabletten met stabiel, niet-radioactief jodium in te nemen, zorg je ervoor dat je schildklier geen onstabiel, radioactief jodium meer kan opnemen. Zo blijft je schildklier beschermd. Het teveel aan jodium (radioactief en niet-radioactief) plas je uit. Jodiumtabletten werken dus enkel als je ze op het juiste moment inneemt. Neem jodiumtabletten nooit op eigen initiatief in. Wacht op de aanbevelingen van de overheid!

Jodiumtabletten bieden enkel bescherming tegen radioactief jodium, niet tegen andere radioactieve stoffen. Daarom blijft het heel belangrijk dat je snel gaat schuilen. Ook als je geen jodiumtabletten in huis hebt blijf je best binnen.

Hoeveel innemen?

Afhankelijk van jouw leeftijd, moet je een andere dosis innemen: zie schema

De meest kwetsbare groep

kinderen jonger dan 18 jaar, en in het bijzonder de jongste kinderen, zijn het meest kwetsbaar. Ze hebben het meeste kans om schildklierkanker te ontwikkelen na blootstelling aan radioactief jodium. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven behoren tot de kwetsbare groep. De verhoogde gevoeligheid voor radioactief jodium is er al lang voor de geboorte van het kind.

Ben je ouder dan 40 of ben je allergisch aan jodium? Vraag raad aan je huisarts over de mogelijke bijwerkingen van jodium. Het is mogelijk dat de inname van jodiumtabletten voor jou niet aangeraden is.

Waar kan ik de jodiumtabletten vinden?

U kan deze komen afhalen in de apotheek. Er wordt 1 doosje voorzien per 4 personen. Wij moeten dit ook registreren. U moet dus ook uw identiteitskaart meebrengen naar de apotheek.

Hoe innemen?

Los de jodiumtablet op in een beetje water. Voeg de oplossing toe aan een grotere hoeveelheid vloeistof

Hoe lang zijn mijn jodiumtabletten houdbaar?

Heeft u thuis nog een doosje jodiumtabletten liggen? Deze zijn nog steeds goed. Er staat geen vervaldatum op het doosje, enkel een productiedatum. Elk jaar worden deze tabletten geanalyseerd op de houdbaarheid en deze is nog steeds ok. U hoeft dus geen nieuw doosje te komen halen. 

Wat moet ik dus zeker onthouden bij een kernramp?

GA NAAR BINNEN EN BLIJF BINNEN. Schuilen is de beste manier om je te beschermen. Blijf binnen tot je bericht krijgt dat het opnieuw veilig is. Sluit ramen, deuren en zet het ventilatiesysteem af. Luister naar de aanbevelingen van de overheid. 

DE JODIUM TABLETTEN MOGEN SLECHTS NA AANBEVELING DOOR DE OVERHEID INGENOMEN WORDEN ALS ER RISICO IS OP BLOOTSTELLING AAN RADIOACTIEF JODIUM, NOOIT OP EIGEN INITIATIEF.

Je kan nu al enkele acties ondernemen om je te informeren: Schrijf je in op BE-Alert (www.be-alert.be). Zo kan je bij een noodsituatie verwittigd worden.

Je kan alles nog eens nalezen op https://www.nucleairrisico.be