info vaccinaties – Apotheek Charlotte Sulmon

info vaccinaties

Alles over de herfstvaccinatie

 MAAK HIER UW AFSPRAAK

We geven jullie graag de laatste informatie over de covid- en griepvaccinatie voor deze winter. Dit jaar zal er vanuit de overheid geen centrale ondersteuning zijn voor het opzetten van groepsvaccinatie-initiatieven (dus geen vaccinatiecentra). Er zal ook geen centrale uitnodiging meer zijn voor de herfstvaccinatie 2023 voor de doelgroepen die opgenomen werden in het advies van de Hoge gezondheidsraad.

 

Wie is de doelgroep?

Vaccinatie tegen covid en griep is in het najaar van 2023 sterk aanbevolen voor wie meer kwetsbaar is. De vaccinaties zijn niet verplicht, maar bieden bescherming tegen een ernstig ziekteverloop. Ook na het doormaken van een covid- of griepinfectie is vaccinatie nog aangewezen om je immuunsysteem een boost te geven.

Na vaccinatie kan je wel nog besmet raken, maar de kans dat je ernstig ziek wordt vermindert aanzienlijk.

 

COVID- en griepvaccinatie:

  • personen van 65 jaar en ouder

  • personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening, bijvoorbeeld in een woonzorgcentrum

  • personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen: longaandoeningen, leveraandoeningen, metabole aandoeningen zoals diabetes type 1 en 2, hartaandoeningen, neurologische aandoeningen en ernstige psychische aandoeningen zoals dementie, bepaalde zeldzame ziekten (waaronder het syndroom van Down). 

  • alle personen met immuunstoornissen en hun gezinsleden

  • zwangere vrouwen

  • personen met obesitas (BMI > 40)

  • alle personen die in de zorgsector werken, in en buiten zorginstellingen

Griepvaccinatie:

  • personen die samenwonen met kinderen jonger dan 6 maanden waarvan de moeder niet gevaccineerd is tijdens de zwangerschap

Wanneer vaccineren?

COVID

We verwachten een toename van covidbesmettingen vanaf eind oktober. Covid-vaccinatie gebeurt daarom best voor eind oktober.

 

Opmerking: Er wordt dit najaar (eind september, begin oktober) een nieuw vaccin verwacht. Het gaat om een vaccin tegen de omicron variant XBB.1.5. Dit vaccin is ondertussen goedgekeurd. Dankzij die goedkeuringen, zijn deze aangepaste vaccins nu beschikbaar. Er zal dus enkel met de aangepaste XBB-vaccins gevaccineerd worden van Pfizer/BioNTech

 

 

Griep

Griep doet meestal aan het eind van het jaar of aan het begin van het volgende jaar de ronde. Griepvaccinatie kan vanaf midden oktober (zodra de griepvaccins beschikbaar zijn), maar ook nog later. 

 

Beide vaccins kunnen op hetzelfde moment gegeven worden. De vaccins worden dan op twee verschillende plaatsen op je lichaam gezet (bv. een per arm). Het geeft niet meer risico op bijwerkingen (kans op koorts, hoofpijn, pijnlijke arm) dan apart vaccineren. Wil je dit graag op hetzelfde moment, dan kan dit enkel tussen 15 oktober en 30 oktober. Kies je ervoor je niet op hetzelfde moment te laten vaccineren tegen covid en griep? Idealiter laat je je dan eerst vaccineren tegen covid.

Wie zal vaccineren?

Het COVID-vaccin is maar 6u houdbaar na bereiding. Dit kan je dus niet meenemen naar huis maar moet direct gezet worden. U kan hier voor terecht bij uw huisarts, apotheker of thuisverpleegkundige.

 

In onze apotheek zullen we, net zoals we in het voorjaar ‘23 hebben gedaan, ook de mogelijkheid geven om je te laten vaccineren. Voor het COVID-vaccin kan je reeds een afspraak maken. 

 

Er zal ook in rusthuizen, ziekenhuizen gevaccineerd worden en in sommige bedrijven door de arbeidsgeneeskundige dienst (enkel voor griep)

Praktisch

U kan HIER een afspraak maken. Lukt dit niet voor u neem dan met ons contact op 056 75 52 79.